Se forstørrelse i et nyt vindue
Se forstørrelse i et nyt vindue
Se forstørrelse i et nyt vindue
Se forstørrelse i et nyt vindue
Se forstørrelse i et nyt vindue
Se forstørrelse i et nyt vindue


Lydene

Et pillefyr lyder anderledes end et oliefyr. Da vi praktisk talt "bor rundt om pillefyret" i et stille villaområde, så har lyden mere fokus her end det vil have for en del andre.


Hvor oliefyret blot afgiver de lyde som det nu gør, så kan man opdele lydene fra pillefyret i 3 dele:

Lyden af selve pillefyret med dens blæser

Dette var en særdeles behagelig overraskelse. Pillefyret starter lige så stille over flere minutter, siger ikke ret meget sammenlignet med oliefyret og når det slukker sker det på den samme stille måde: Det dør langsomt ud over et par minutter.


Lyden af sneglen

Sneglen kan høres som en meget svag brummen. Hvis den kørte konstant, så ville man ikke kunne høre den.

Lyden er ret svag, men når der er totalt stille om natten, så kan den alligevel høres.

Da det er let at gøre noget ved, har jeg skåret skummet væk imellem indermuren og røret til sneglen og erstattet det med fint rockwool.


Lyden af piller, der falder ned i fyret

Når pillerne falder ned i fyret, så rammer de en 45 grader ca. 2 mm tyk stålplade, der kaster pillerne ned i position i brændkammeret. Hver pille der rammer resulterer altså i et lille "pling".

Disse lyde har jeg jo ikke tænkt mig at høre på de næste 30 år, så derfor har jeg gjort følgende:


Fjernelse af lyden ved kilden

Det bedste vil naturligvis altid være at forhindre lyden i at opstå.

1. Fået den lokale smed til at svejse en rustfri klods på 75 X 100 X 15 mm bag skråpladen. Det kostede 350 kr.

2. Som en ekstra sikkerhed for, at 2 mm pladen er låst fast, har jeg undersænket en 6 mm. bolt inderfra som spænder pladen på 2 mm. sammen med den rustfri klods.

3. Lagt en række silicone- baner omkring "kassen" som pillerne falder ned i.

4. Lagt en række silicone- baner indvendig i pillefyrets kåbe.Oppe i faldrøret sidder en bremseplade, som har til formål at sætte farten ned på træpillerne.

Da jeg afmonterede faldrøret kunne jeg bruge den som ko-klokke... hvis jeg da bare havde en ko ;o) ... for inden i sad bremsepladen løs i 1 eneste popnitte. Hver gang pillerne ramte tilfældigt ramte pladen, så blev den slået op imod indersiden af faldrøret. Snart til den ene side... snart til den anden.

Derfor kommer den sidste forbedring lige her: 

5. Fastgjort pillebremse plade nedefra med varmefast silicone. 

Jeg er godt klar over, at ikke alle pillefyr har pillebremse... men det er en god ide lige at checke.


Ovenstående forbedringer har givet et helt andet lydbillede: Langt mere behageligt og hvor alle de højere frekvenser er væk. Når dette er sagt, så vil jeg med det samme på det kraftigste advare andre mod at rode med den slags selv, da det er vitale og yderst følsomme dele af pillefyret vi her taler om.

Hvis dit pillefyr kan høres for meget, så vil jeg anbefale dig at tage kontakt med din pillefyrs-leverandør og bede dem om at melde tilbage i udviklingsafdelingerne, at der KAN gøres noget effektivt ved disse lyde. Referer gerne til denne hjemmeside.

Så kunne det jo tænkes, at du en dag kunne købe en lyd-optimeret reservedel til dit pillefyr.


-----------

Her er lige en bruger-reaktion på løsningen:

Hej Christian

Jeg har fulgt dit eksempel og støjdæmpet fyret.
Jeg har sat et stykke vermiculite plade på det skrå stykke af brændrøret.

Jeg købte en plade i Silvan sidste år for at lave en røgvender og havde så et par stumper i overskud. Jeg kan ikke huske hvad den kostede, men 150-200 kr, tror jeg.

Det er sat fast med ovnkit, der tåler 1200 grader. Den skrå plade i røret ovenpå brænderen har også fået en ordentlig klat ovnkit.

Vermiculite pladen havde jeg i forvejen og ovnkittet kostede 45 kr,
så det er en "lav-pris-høj-effekt" forbedring af fyret.

Det er jo herligt at man ikke kan høre rasleriet mere:-)

Mvh
Søren

----------------------
Dæmpning af lyden

Jeg havde oprindelig tænkt mig at beklæde kåben til pillefyret udvendigt med noget, der hedder resonansplader. Det har desværre vist sig, at pladerne kan brænde, så derfor vil jeg ikke bruge pladerne til dette formål.

Jeg har talt med eksperter både hos www.rockwool.dk og www.danogips.dk og er ved at komme frem til en simpel og billig løsning, som består af en gipskasse på hjul, som indvendigt bliver beklædt med Brandbats fra Rockwool.

Kassen, der har en udskæring i toppen til faldrøret bliver så kørt sidelæns hen over fyret til den er 5 - 8 centimeter fra forsiden af kedlen. Et stop sørger for, at kassen ikke kan komme tættere på. Jeg regner med at have ca. 4 cm luft hele vejen rundt fra indersiden af brandbatsene og til ydersiden af fyret. 

Lydkassen bliver sansynligvis mit næste projekt, så jeg skriver om den lige så snart jeg begynder på det.

Jeg er meget opmærksom på, at pillefyret skal kunne komme af med varmen, så jeg tager en række temperaturmålinger med og uden lydkassen monteret.  Går det rigtig godt, så kan det godt tænkes, at jeg dropper nedenstående punkt, da jeg tror, at kassen bliver super effektiv.

Læs om brandforhold på side 15 af danogips PDF dokument her

Læs om brandbats hos Rockwool herIsolering af lyden

Sidst, men ikke mindst: Jeg regner med at lave et lyd-kammer, som mit fyringsanlæg, dvs. pillefyr og kedel, kommer til at stå inden i.

Kravet er, at der på den ene side skal kunne komme masser af luft til fyret uden at det bliver for varmt og på den anden side er en super god lydisolering. At det så også i sidste ende gerne skulle bidrage til fyrrummets forskønnelse er jo en helt anden ting ;o)

Lydkammeret kommer med stor sansynlighed til at bestå af nogle løse vægge, som er bygget op af stålrigler (dem til skillevægge) med gips på ydersiden og med rockwools brandbats imellem riglerne. Der skal intet være på indersiden.

Bemærk: Jeg har endnu ikke undersøgt de lovmæssige krav omkring disse projekter til bunds, så derfor vil jeg specielt her henvise til min ansvarsfraskrivelse.
 
Vigtigt!!!
Brug shift + klik for at
åbne annoncer i nyt vindue