Af Kim Lyneborg

Der er ikke noget så kønt (indenfor opvarmning) som at se, gennem den nyrengjorte rude, ind i en brændeovn med dens kønne flammer der med gullige farver roligt slikker sig op fra det rødgyldne brænde.
Varmen breder sig ud i stuen – og man bliver helt i Julehumør.


Min fritidsbeskæftigelse

Hos os har vi (teenage-datteren) valgt mig som fyrbøder.
Dette indebærer at hente brænde og fyre op – en let sag, bortset fra at jeg sover om natten og går på arbejde om dagen. Og det er disse ineffektive perioder jeg får flest klager over. Imidlertid har datteren hurtigt fundet ud af hvordan man tænder for El-radiatoren – imponerende, idet hun efter 8 års oplæring endnu ikke har lært at lukke døren til sit værelse.

Da jeg har en hvis respekt for El målerens mekaniske ”Km-tæller”, har jeg prøvet med forskellige former for ”overfyring”, altså en metode til at holde gang i ovnen, når jeg ikke kan agere automatik.


Optimal fyring

Et andet problem er fyringseffektiviteten. Ovnene har som regel kun den angivne udnyttelsesgrad ved nominel effekt, dvs. den effekt ovnen er lavet til, hos os 5 kW. Denne effekt fås ved glødende brænde, men giver hurtigt tropeagtige tilstande i stuen, hvorfor man skruer ned for luften – og her røg effektiviteten så ned på 50 %.

Man kan betragte forbrændingen som en bilmotor. Det rette forhold mellem luft og benzin giver flest kilometer pr. liter, så den mest optimale fyring er ”sjatfyring”.

Men jeg har ikke tid til at sidde foran ovnen hele tiden og putte en lille pind ind i ny og næ.

Brændeovne har efterhånden også fået et ry om at forurene – og straks taler folk om at man jo ikke må fyre med mælke-kartoner og våde aviser. Men hvis forholdet mellem træ (gasser) og luft ikke er optimal, samt at forbrændingstemperaturen ikke er oppe på 8-900 grader, bliver det en ufuldstændig forbrænding – selv om man bruger korrekt brænde.

Og så begynder skorstenen at ryge og lugte – næsten som en gammel TRABANT.

Man må simpelthen se sig slået. Optimal fyring i brændeovn er ikke foreneligt med et normalt familieliv.

Beslutningen er taget: Jeg vil ha´ en pilleovn

Fortsættelse følger...

Artikel Af Kim Lyneborg... kun på www.pillefyring.dk

Hele artiklen:
Den kønne, besværlige brændeovn  (PDF)


Relaterede links:

Dynamitstænger til overfyring:
http://www.hcskov.dk/content.asp

Optimal forbrænding:
http://www.trae.dk/Dokumenter/Print.asp?DokumentID=601

Middeltemperatur:
http://www.dmi.dk/dmi/index/danmark/oversigter/ugeberetning.htm

Små moderne pilleovne:
http://www.ecoteck.dk/
http://www.calimax.com/index_dk.shtml

 

 
Vigtigt!!!
Brug shift + klik for at
åbne annoncer i nyt vindue