Varmeflytningsanlæg eller kuldeflytningsanlæg?

Varmestråling er et ”uopdaget fænomen” når det gælder isolation af parcelhuse

Af Kim Lyneborg

Det er efterhånden blevet populært at få flyttet varmen fra brændeovnen til andre lokaler, så varmen kan blive fordelt til hele huset. Men her skal du være opmærksom på varmetabet i ventilationsrørene, hvis de monteres på loftet, hvor der typisk er ½ til 1 grad temperaturfald pr. meter rør. Ved 15 meter rørføring er der ikke meget varme tilbage for enden af røret.

Men fortvivl ikke, det kan lade sig gøre at få blot 2 til 3 graders fald ved at bruge utraditionelle isolationsmetoder. Denne metode kan også bruges ved genvindingsanlæg.

Isolationsmetoder

Varmeoverførsel består af ca. 75% infrarød stråling, ca. 20% konvektion gennem luft og ca. 5% transmission gennem bygningsdele.
Refleksiv isolering er i stand til at tilbagekaste 97% af den infrarøde stråling i modsætning til konventionel isolering, der ikke tilbagekaster infrarød stråling, men i stedet for absorberer den infrarøde stråling, hvilket medfører en opvarmning af selve materialet.

Der findes et produkt der hedder AIRFLEX, som skulle isolere mod varmestråling. Dette blev monteret – og det virker!

Konklusion

Der er ingen tvivl om at varmestråling er et ”uopdaget fænomen” når det gælder isolation af parcelhuse.

For mit vedkommende drejer det sig om varmetab i varmeflytningssystemet, hvor man kan sammenligne resultatet af at isolere mod varmestråling:

15 meter rør, 125 mm Ø                      Indgang     Udgang      Difference
100 mm mineraluld                              25 Grader  18 Grader  7 Grader
100 mm mineraluld + 10 mm Airflex     26 Grader   24 Grader 2 Grader

Hvis rørene skulle isoleres på traditionel vis, skulle isolationstykkelsen være 410 mm med en volumenstrøm i røret på 70 m3/time, hvilket min næppe er når jeg har 3 udtag.

Tilsvarende kunne dampspærren i parcelhuset være en alufolie for at udnytte den som varmestrålingsspejl.


Opfordring

Hermed gives opfordringen til DTU Byg og andre fagfolk om, at finde den optimale kombination af mineraluld, alufolie eller Airflex til parcelhuse, så vi ikke skal bo i huse med halvmeter tykke mure, gulve og lofter, for at opfylde de skærpede energikrav i lavenergiklasse 1.

Det ville være rart med en vejledning i forbindelse med nybyggeri, men også en effekt af efterisolering i ældre huse. Her kan man jo ikke bare øge isolationen i gulvet til 450 mm.

Artikel Af Kim Lyneborg... kun på www.pillefyring.dk

 

Hele artiklen kan læses som PDF fil her: (220 kb):
Varmeflytning eller kuldeflytning

Relelaterede links:
Varmeflytnings- og genvindingsanlæg:

http://www.dansk-klima-energi.dk/varmeflytning.html

Optimal isolering af klimaskærmen i relation til nye skærpede energi-bestemmelser: http://www.plastics.dk/billeder/pressemeddelser/EPSudredning(endelig07-03-2005).pdf

AIRFLEX:
www.airflexdanmark.dk

 

 


 

 
Vigtigt!!!
Brug shift + klik for at
åbne annoncer i nyt vindue