Hvad er forskellen på et pillefyr og et stokerfyr?

Når du læser omkring begrebet stoker på stokersiden, så er der ikke noget at sige til, at man kan blive godt og grundigt forvirret.

Stoker

Normalt opfatter man i daglig tale stokeren som et sneglesystem, der presser brændbart materiale ind i brændkammeret. Stokerfyret kan derfor fyre med alverdens materialer, hvilket kan have sine fordele.
Stokerfyret egner sig derfor, alt andet lige, bedre til større beboelser/ bebyggelser/ gårde mm. hvor man måske kan få fat i store mængder af brændbart materiale til billige penge... og har plads til det.
Stokeren skal i princippet "altid" køre. Går den ud, så skal den NORMALT startes manuelt. Derfor er stokere typisk født med styringer, som kan regulere varmen ned, men ikke slukke. En god ide, når man ikke har brug for at køre med fuld tryk, men ikke så godt, når man ser på forbrændingens effektivitet.

Stokere er normalt konstrueret, så de har en fast forbindelse af brændbart materiale fra brændkammmeret  igennem sneglen tilbage til siloen. Dette medfører, at man normalt skal have et automatisk vandslukningsanlæg som en del af sikkerhedssystemet.

Alene af denne årsag vil jeg anbefale et pillefyr frem for et stokerfyr. Kan du forestille dig hvordan et stokerfyr kommer til at se ud, hvis vandslukningsanlægget går i gang? 

Pillefyr

Pillefyret derimod er en sofistikeret udgave af stokeren. Træpillerne falder typisk ned i brændkammeret. Den kan selv tænde når der er brug for varmen og slukke, når der ikke er behov, lige som et oliefyr.
Når pillefyret er i gang så kører det typisk optimalt for fuld tryk, med ca. 95% effektivitet.

Mange leverandører der kommer fra den gamle "stoker-verden" har desværre misforstået ideen med pillefyring og reklamerer med, at deres pillefyr kan reguleres ned i varmeydelse, lige som stokerfyret. Det kan det så også, men det går ud over effektiviteten. Et pillefyr skal køre det bedste det har lært, evt. regulere lidt ned før det slukker og så slukke helt.

Pillefyret skal grundet, at pillerne falder ned igennem en smelteslange ikke ekstrasikres med vandslukningsanlæg.


 
Vigtigt!!!
Brug shift + klik for at
åbne annoncer i nyt vindue